Jag har några ggr testat drycken kombucha.
Då har jag köpt av en tjej som gör själv.
Men sen så testade en kompis till mej att göra själv o jag tänkte att jag kan jag oxå testa då.
Efter varje gång en kombucha blir klar bildas en ny svamp ( Scooby ) som kan användas till att göra flera brygder av. Så jag fick en av kompisen.
Testade att göra på en liter först.
Kombucha är ett te som får jäsa ihop med socker o kombucasvamp ( scobyn ) och lite startvätska från en brygd kombucha.
Den ska stå i rumstemperatur i 1-2 v beroende på hur syrlig man vill ha den. ( Bildas nyttiga mjölksyrebakterier )
Scobyn har då ätit upp nästan allt socker.
När man tycker att den är klar så tas scobyn upp ( även den nya dom bildats ) och läggs i lite vätska från kombuchan o förvaras till nästa bryggd.
Kombuchan silas av o smaksätts ( jag tog jordgubb o lime )
Hälls upp på flaska med tätslutande lock o sen ska den stå ytterligare ca 3 dagar för att efterfermiteras ( konserveras )o få den rätta syran o smakerna. Bildas även kolsyra då.
Men sen ska den förvaras i kylen o korken ska öppnas varannan dag ( rapas ) så det inte bildas för mycket kolsyra i.
Har tydligen hänt att flaskan exploderat om det inte gjorts.



Så idag provsmakade jag den ordentligt för första gången.
Bubblig, lite syrlig o lite söt med smak av jordgubbar.
Så nu har jag en ny sats på gång som ger 2 l den här gången.
Få se vad jag ska smaksätta med då.
Kombucha är nyttigt både för kroppen, magen o tarmar då den innehåller den bra bakteriekulturen som ska finnas där.
Innehåller även :
Organiska syror
Vitaminerna B1, B2,B12 och C
14 st aminosyror
Mineraler och antioxidanter.
Rekommenderas att börja med en halv dl för att se hur magen reagerar.
Sen utöka till 1-1/2 dl / dag.
Så nu behöver jag inte lägga några pengar på att köpa längre.
Kommentera